15 november 2017

Duurzaam wonen! Vroeg of laat krijgen wij er allemaal mee te maken, al is het in heel verschillende vormen. Het aanbod in duurzame oplossingen is namelijk niet alleen heel divers, altijd gaat het om maatwerk waarbij alle factoren optimaal op elkaar en de persoonlijke wensen zijn afgestemd. In het Duurzaamheid Inspiratie Centrum brengt Nijhof Installatiegroep duurzame ventilatie techniek, warmtepomptechniek, hybride en vele andere oplossingen tot leven. “Zo helpen wij mensen een optimale keuze te maken met voor iedere situatie het hoogste rendement”, zegt Michel Marsman, directeur van Nijhof Installatietechniek.

Ventilatie techniek

De meeste woningen worden geventileerd door verse lucht via de roosters boven de ramen aan te voeren en warme lucht via de mechanische ventilatie af te voeren. Met dit systeem ontstaat er een koudeval bij de ramen, die prima door de radiatoren wordt opgevangen. “Maar tegenwoordig gaan steeds meer mensen over op vloerverwarming, wat een relatief lage watertemperatuur vraagt”, weet Marsman. “Helaas vangt vloerverwarming de koudeval onvoldoende op, waardoor tocht ontstaat. De roosters worden dan gesloten, met een slechte luchtkwaliteit tot gevolg.” Bij gebalanceerde ventilatie wordt verse, aangezogen buitenlucht voorverwarmd met warme, afgezogen binnenlucht waarbij beide luchtstromen niet met elkaar in aanraking komen. Mits goed geïnstalleerd en ingeregeld garandeert het systeem een optimaal binnenklimaat, ook als de CO2-sensoren een afname van de luchtkwaliteit waarnemen en de ventilatie automatisch opvoeren.

Warmtepomptechniek

Een warmtepomp benut de warmte uit de bodem of de lucht om een woning te verwarmen. “Per situatie maken wij een afweging op basis van het verwachte energieverbruik en de wensen van de klant”, vertelt Marsman. “Van invloed zijn onder andere de isolatiewaarde van de woning en de mogelijkheid om de woning in de zomer ook te koelen.” Met een bodemtemperatuur van tien graden biedt de bodem bijna gratis koeling, terwijl de buitenlucht met een buitentemperatuur van vijfentwintig graden eerst in een buitenunit moet worden gekoeld, wat energie vraagt. “Een warmtepomp met warmte uit de bodem als bron is weliswaar duurder in aanschaf dan één die de buitenlucht benut, maar op de lange termijn kan dit op basis van de jaarlijkse energielasten wel weer voordeliger zijn. Als ook het tapwater met een warmtepomp moet worden verwarmd, is het rendement – zeker bij hoog warmwaterverbruik – laag en liggen andere opties voor de hand.”

Hybride oplossingen

De warmtepomp en gebalanceerde ventilatie zijn met name in nieuwbouw prima toe te passen. In bestaande woningen is het wat lastiger, maar er zijn andere mogelijkheden om meer duurzaam te wonen. “Zo loont het al een oude mechanische ventilatie box te vervangen”, stelt Marsman. “De nieuwe boxen zijn energiezuiniger en te koppelen aan sensoren in woon- en slaapkamer om bij een afname van de luchtkwaliteit de ventilatie automatisch op te voeren.” Een andere mogelijkheid is de ventilatie warmtepomp, een hybride oplossing waarbij warme lucht uit de woning wordt benut om het water in de boiler op te warmen. “De Cv-ketel hoeft dan minder hard te werken, wat het gasverbruik aanzienlijk doet afnemen.” En zo zijn er tal van andere mogelijkheden voor duurzaam wooncomfort in bestaande en nieuwbouwwoningen.

Wees welkom

Het Duurzaamheid Inspiratie Centrum toont veel duurzame oplossingen met naast ventilatie techniek, warmtepomptechniek en hybride oplossingen onder andere ook sanitair techniek, verwarmingstechniek, koeltechniek, energie-opwekking en bouwkundige oplossingen. Kijk alvast op www.dc-broekland.nl om vervolgens een afspraak te maken voor een persoonlijk advies in het Duurzaamheid Inspiratie Centrum van Nijhof Installatiegroep.

Reacties

Terug naar overzicht

Meer